Cultura
Diferitele simboluri ale cusaturilor ucrainene
Macul este un simbol al protectiei împotriva raului.
În Ucraina, ucrainenii au crezut mereu în puterea magica a macului, care protejeaza familia si bogatia acesteia de deochi si diferite nenorociri. Sfintind în biserica semintele de mac, casa, curtile, gospodariile si animalele domestice au fost binecuvantate in momentul in care acesteau au fost aruncate peste ele. Culoarea rosie a petalelor de flori simboliza sangele eroilor morti pe campul de lupta. Un ornament sub forma unei flori de mac, cu fructul sub forma semintelor si frunzele de pe tulpina simbolizeaza protectia fata de fortele rele sau memoria soldatilor morti – membri ai familiei.
Fetele din familia razboinicului decedat purtau coroane sau bentite tesute din sapte flori de mac, ceea ce însemna promisiunea lor de a proteja si de a duce mai departe spiritul acestuia.
Simbolul fortei este stejarul
În vremuri pagâne, zeul Perun a fost cel mai important, teribil si mai puternic zeu. Simbolul sau era un stejar. De atunci, stejarul este considerat un simbol al energiei oamenilor, exprimand vitalitate puternica si invincibilitate. Hainele, prosoapele si articolele de uz casnic au fost decorate în mod simbolic si cumva necesar cu un ornament cu o imagine de stejar, care le-a dat oamenilor ucraineni puterea si curajul de a-si proteja mereu si permanent spiritul lor liber.
Kalina este un simbol al spiritului
Kalina este garda familiei ucrainene. Acest copac frumos, cu flori si fructe medicinale, cu proprietati de vindecare a fost plantat în fiecare curte ucraineana. Se crede ca numele sau provine din cuvântul vechi slav “cercul” – asa numeau slavii soare. Boabele rosii suculente ale fructului, adunate într-un ciorchine bogat, sunt simbolul sanatatii si al nemuririi. Femeile ucrainene tinere brodau astfel prosoapele de nunta cu nuante magnifice, stridente si stralucitoare de rosu si verde.
Simbolismul trandafirilor.
Trandafirul a fost întotdeauna iubit în Ucraina, a fost considerata o floare a soarelui, iar culoarea sa rosie a semanat cu culoarea sângelui – un simbol al vietii. Ornamentele, care includ flori si frunze de trandafiri, reprezinta, practic, o banda închisa sub forma unei coroane care nu are nici un început si nici un sfârsit, indicând infinitatea vietii cu o renastere permanenta si constanta. Daca coroana de trandafir a fost reprezentata simbolic sub forma unui model geometric, atunci trandafirii ar putea reprezenta stele adunate într-un spatiu ancestral infinit.
Simbolismul frunzelor de hamei
Pe prosoapele brodate în partea centrala a Ucrainei si în Podillya, puteti adesea vedea ornamente care descriu hameiul. Aceste simboluri sunt considerate simboluri care transmit tinerete. Simbolurile reprezinta iubirea, efervescenta tinereasca si dezvoltarea activa. Elementele de ornament care descriu hameiul sunt simbolul unei linii serpuite care simbolizeaza valurile sau apa si un simbol care seamana cu un ciorchine de struguri.. Este considerat un simbol al nuntii care reflecta cursul vietii si familia tânara.
Simbolul Mamei
Simbolul principal al oricarui prosop brodat ucrainean poate fi numit Simbolul Mamei.
Acesta se prezinta ca o floare sau o stea octogonala, in jurul caruia simbolic se aseaza o ghirlanda de flori. Reprezentarea lauda Mama si rolul sau principal în continuarea si conservarea familiei si a vietii.
Simboluri ale Soarelui si Apei
Pentru broderia ucraineana, utilizarea frecventa a ornamentelor care simbolizeaza Soarele si Apa sunt foarte importante.
Acestea sunt cele doua elemente principale care au creat si sustin viata pe pamânt. Prin urmare, ele sunt percepute ca energie parentala si materna – soare si apa.
O floare sau soclu octogonal reprezinta Soarele si o imagine sub forma unui sarpe cu perdea (valuri) – Apa
Sicia Zaporojana-Cazacii
Fapte interesante si putin cunoscute despre cazacii ucraineni.
Cazacii ucraineni sunt un fenomen extrem de interesant si important în istoria Ucrainei, a tarii noastre si a lumii. Cazacii au fost uimitori, temuti dar si admirati. Au inspirat artisti pentru a crea capodopere dar si pentru a-si pastra cultura si obiceiurile native. Mentiuni despre cazaci se gasesc si în surse straine. Cu toate acestea, cazacii nu erau doar soldati, deoarece, împreuna cu puterea, curajul, inteligenta si viclenia, exista întotdeauna un element de mister si misticism.
Ar fi putut oare cazacii să nu fie niște cavaleri obișnuiți?
Ofer acum o incursiune în lumea fascinantă a cazacilor cu o selecție a celor mai interesante fapte mai putin cunoscute despre ei.
Unul dintre avantajele importante ale cazacilor, în afară de forță, arme și arte marțiale de neegalat, a fost si viclenial insotit de o inteligență iesita din comun. Aproape întotdeauna, cazacii s-au strecurat nevazuti spre dușmanii lor, dar i-au luat si prin surprindere, oferindu-si astfel mai multe șanse de victorie.
Ce să mai vorbim de bărcile lor unice și originale folosite pentru campanii. Poate părea ciudat, dar ambarcatiunea cazacilor poate fi considerata inaintasul submarinelor moderne, deoarece acestea au fost construite într-un mod special, folosind un fund dublu. În fundul dublu era plasat balast, apoi peste barca respectiva era asezata o alta barca care se plia ermetic peste si aveau si cateva tuburi care ieseau la suprafata si prin care cei aflati inauntru respirau, iar locurile din care se tragea la rame erau si acestea sigilate ermetic sa nu intre apa. Acest lucru a făcut posibil să treacă neobservati de dușmani si sa se poata apropia de alte ambarcatiuni si ataca. Înainte de lupta era eliberat balastul iar ambarcatiunea iesea brusc la suprafata si dusmanii erau luati prin surprindere. Astfel de actiuni creau un adevarat soc in randul dusmanilor, pentru că nimeni nu credea ca o barca plina cu cazaci poate veni de la mare adâncime. Pentru a obține acest efect de surpriză, adesea cazacii foloseau o altă metodă, cum ar fi “pescărușul răsturnat”: peste tuburile prin care respirau asezau o barca sparta rasturnata cu un om care se prefacea ranit in ea. Pescăruși căzăcești au fost și rămân probe de neegalat în domeniul construcțiilor navale, aceste bărci au fost foarte puternice, dar în același timp si o dovada de inginerie si capacitate de manevrabilitate extraordinara.
Interesant este si faptul ca una dintre primele societati democratice din lume este Sicia Zaporojana. Toate deciziile și problemele cazacilor, referitoare la viața de zi cu zi si la alte activitati au fost soluționate la adunările generale(rada) – consilii, prin vot. Și dacă luăm în considerare împrejurările care au determinat toti ceilati oameni să vină la Sicie și anume nedreptatea socială, atunci acest fapt nu mai pare atât de ciudat.
Sicia Zaporojana este, de asemenea, considerată a fi prima formațiune politică pe teritoriul țării vecine Ucraina. Sicia a avut toate semnele republicii, a fost complet independenta iar majoritatea țărilor europene din acea perioada au încercat să stabilească legături diplomatice cu ea.
Este o greșeală să credem că în timp de pace, principala ocupatie a cazacilor era antrenamentul pentru lupta. Bineînțeles că in sicie era interzis sa se distribuie băuturi alcoolice, dar cazacii avea diferite activitati culturale: cântau la diferite instrumente muzicale, dansau, cântau cântece și organizau diferite intreceri demonstrative pentru placerea lor dar si pentru placerea oaspetilor. De asemenea, erau destule cazuri in care cazacii mergea acasa, pentru că in tabără nu au existat niciodata femei.
Băuturile alcoolice in general si mai ales in campanii au fost strict interzise, iar încălcarea acestei interdicții a fost echivalată cu trădarea și putea fi pedepsită cu moartea.
Desigur, viața de familie a cazacilor a fost interesanta, iar uneori extrem de dificila si totusi familii existau, pentru ca aveau copii iar baietii erau facuti militari de timpuriu. Campaniile militare erau dese, istovitoare si de multe ori distructive. Cazacii si-au găsit prieteni si colegi în tabără si erau gata de orice unul pentru altul. Există speculații că cazacii aveau un ritual aparte, ritual în timpul căruia camarazi schimbat crucile intre ei, ritual care personifica loialitatea unul față de altul(frati de cruce).
Legile și reglementările din Sicie erau dure și uneori extrem de crude. Deci, pentru furt sau uciderea fratelui, vinovatul plătea de multe ori cu viața, iar asta se facea într-un mod destul de brutal: era batut cu bate, biciuit și chiar îngropat de viu într-un sicriu cu cel omorat. Poate că pedepsele nu era umane, dar disciplina cazacilor era excelentă.
Un fenomen extraordinar în lumea cazacilor au fost băieții și bărbații speciali, asa numiti oameniu carismatici. Conform credințelor vechi sunt descendenți varegilor(wikingilor), chiar și al păgânilor, magii, care puteau prezice viitorul și posedau cunoștințe secrete. Conform teoriilor unor oameni de știință, existența vrajitorilor(prevestitorilor) poate fi explicată după cum urmează: după adoptarea creștinismului acestia au inceput sa fie urmariti si omorati, prin urmare, Magii au început să fugă și să creeze asociații mici – Sicii, departe de marile orașe. În astfel de asociații războinici Magi ii învățau pe adepti toate caracteristicile artelor martiale, folosirea armelor, a ierburilor pentru vindecare, obiceiuri, ceremonii și au tranmis cunoștințele lor mai departe. Despre cazacii carismatici se menționează următoarele: „ei nu sunt nici foc, nici apa, nici fier, nu pot fi omorati de sabie si nici un glont de argint nu ii omoara, pot merge pe apa ca si pe uscat, pot descuia orice incuietoare, transforma rogojina de papura sau nuiele in panza, pot simtii sau vedea la distante de zeci de kilometri, pot tine in mana fierul incins, pot intra sau iesi din saci bine cusuti, transforma calaretii inpasari si oamenii in tufisuri si pot traversa ape pe la fund”…
Cazaci nu numai că și-au bucurat de cunoștințele lor, ci și-au îmbogățit și împrumutat competențele din realizările altor popoare. Există referințe la Sicia Zaporojeana ca existau locuitori străini, oaspeți și reprezentanți de la aproximativ 20 de naționalități. Pe lângă oaspeți, cazacii și hatmanii lor au călătorit mult si au cunoscut alte culturi, realizările științifice și obiceiurile altor națiuni, îmbogățindu-si astfel cultura, traditiile si mostenirea genetica.
La inceput nu a exista un singur drapel comun în cazacime, fiecare o sută de cazaci(sotnie)sau un regiment aveau steagurile lor proprii, dar începând cu secolul al XVII-lea s-a creat un steag principal al Siciei Zaporojene. Pe acest steag a fost descris arhanghelul Mihail pe un fundal roșu pe de o parte, iar pe de altă parte o cruce albă, un soare de aur, o semilună și o stea. Un fel de simbol-stema a devenit imaginea unui cazac cu un muscheta.
Este neobișnuit și interesant faptul că pe steagurile cazacilor este adesea reprezentața o stea hexagonală. Conform credințelor și invataurilor vechi, acesta a fost un semn al armoniei care ar putea simboliza perfectiunea sau ar putea fi un simbol al magiei.
Unul dintre atributele esențiale ale cazacilor il reprezenta părul și mustața, Potrivit majoritatii cercetătorilor, cazacii au moștenit această tradiție de la strămoșii lor păgâni. Tradiția radeți fața și capul al Rusiei Kievene a venit de la triburile locale și în cele din urmă a venit la cazacii zaporojeni. Conform cercetărilor istorice ale slavilor antici nu erau zeitati cu parul lung sau barbă, astfel încât acest aspect a fost considerate o indatorire divina. Deși multi s-au opus acestei teorii, există o legendă in care cazacii se considerau prea păcătoși pentru a ajunge la cer, și astfel ca Dumnezeu să aibă milă de ei și sa ii poata trage din iad de ciuf. Cazacii credeau că, pe măsură ce vor murii în război, îngerul lor va ajunge la cer mai înțelept. Interesant. O astfel de legendă pentru coafură nu este specifica numai cazacilor ucraineni. În cele mai vechi timpuri și wikingi, faraonii egipteni, indieni din triburi îndepărtate, tătari, persi, samurai japonezi, si multi altii purtau astfel de coafuri. De asemenea, mențiuni despre astfel de coafuri pot fi găsite în diferite basme și legende Să ne amintim de Gina din Turcia. Aproape in toate națiunile în care este utilizata tunsoarea „hering“(osaledet la cazaci), aceasta simboliza „rază de soare“, principala diferență dintre tunsoarea cazacilor și a altor națiuni a avut-o poziția motului. La cazacii moțul este pe frunte, în timp ce la alții este făcut pe spate sau în cențrul capului. Inca din vechime magii considerau ca oamenii au al treilea ochi, ochiul sufletului, care se afla situate undeva sus pe frunte iar denumirea lui era soarele omului, astfel ca parul cazacilor era considerat razele acestui soare. Ca sa primeasca dreptul de a avea o atfel de tunsoare cazacul trebuia sa aiba cel putin trei incercari special prin care sa treaca: o lupta navala, o campanie militara lunga si o fapta de vitejie extraordinara.
La cazaci era o mare mandrie sa aiba casa mereu deschisa pentru oaspeti, astfel încât călătorul sau trecatorul ar putea merge acolo, s-ar relaxa, mănca, dormii și merge mai departe la drum, chiar dacă proprietarul nu era acasă. Cu toate acestea, spre deosebire de această ospitalitate, a existat o regulă strictă: niciodata nu puteai scoate bani din asta, deoarece daca se afla erai pedepsit sever. De asemenea, dacă cineva gasea un lucru în tabără, acest lucru era legat de un băț mare si tinut trei zile acolo, iar în cazul în care proprietarul nu-l revendica, acel lucru trecea în proprietatea celui care l-a găsit.
Se spune că pe locul primei adunari(Sicii) a cazacilor(Khortytsia) încă crește un stejar, cântat de legendele și cântecele cazacilor. Unii dintre ei spun despre anumite obiceiuri și ritualuri care aveau loc aici înainte de lupte. Localnicii sunt convinși că stejarul are acum 1 300 de ani.
Originea termenului “cazac” este învăluită de diverse teorii. Potrivit unor savanți polonezi, noțiunea de cazac este trecuta în numele faimosului lider Kozak, care a luptat cu pricepere împotriva invadatorilor tătari. O altă teorie a originii acestui concept, este bazată pe cuvântul “capră”, deoarece cazacii erau vicioși și puteau pătrunde oriunde. În traducerea din turca cuvantul “cazac” înseamnă “hoț, haiduc, om fara stapan “, este logic să recunoaștem că era o poreclă pe care turcii au dat-o soldaților ucraineni. Evident, aceasta a fost rădăcina, dar în cele din urmă și-a pierdut semnificația negativă.
Un fapt istoric interesant este că cazacii ucraineni au ajuns și în America. Astfel, John Smith, fondatorul uneia dintre primele așezări britanice de pe continentul american, a participat la lupta împotriva turcilor și tătarilor și a fost capturat. Smith din captivitate a cunoscut cazacii zaporojeni, a vizitat Sicia de unde s-a întors în Anglia, unde i-a invitat zaporojeni. În această perioadă britanicii au decis să înființeze prima colonie din America. John Smith a mers în această călătorie, luând mai mulți cazaci care voiau să călătorească cu el. Așa au ajutat ucrainenii să înființeze America.