Povestea Familiei Acsente

Home / Povestea Familiei Acsente

Eduard Acsente

Nascut in Sfantu Gheorghe in ziua de 13 septembrie a anului 1971. Dragostea pentru natura a venit firesc, odata cu inaintarea in varsta si intelegerea mersului firesc al lucrurilor.

Bunicul lui, tatal mamei, Stelian Ivanovici a fost cel care a facut din el povestitorul de azi. A avut rabdare si la luat cu el la pescuit, iar noptile si le petreceau in jurul focului in balta povestind despre tot ceea ce acesta a citit. Desi anii de scoala erau destul de saraci in acea perioada, istetimea bunicului a intrecut toate asteptarile. A facut aproape imposibilul, acesta i-a insuflat nepotului dragostea pentru citit si mai ales capacitatile de povestitor.

Edi Acsente

La varsta de 15 ani a inceput sa plimbe, cu barca tatalui sau, la rame, primii turisti. Tot atunci au inceput si “cercetarile” in domeniul ghidariei. Apoi s-a angajat ca Inspector de Mediu la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii iar aici s-a specializat in ornitologie, flora si fauna, ihtiologie, geografia si geneza Deltei Dunarii si a Dobrogei. Pasiunea pentru istorie a venit firesc, odata cu interesul cat mai crescut al turistilor pentru traditiile si obiceiurile locuitorilor deltei cat si cu controversele legate de etniile care traiesc in delta.

Eduard Acsente

Din anul 2016 este administratorul firmei Diamar TUR SRL, firma care ofera servicii turistice, in special servicii de ghidare, tuturor celor care doresc sa viziteze Delta Dunarii si Dobrogea si sa afle cat mai multe despre acestea din gura unui localnic.

Azi este unul dintre cei mai carismatici, interesanti si cautati ghizi de turism din delta. Povestile lui despre Delta Dunarii si Dobrogea sunt cu atat mai spectaculoase, deoarece si-a schimbat infatisarea astfel incat sa arate cat mai aproape de vestitii cazaci zaporojeni, stramosii lui.

Aniela Acsente

S-a nascut in Sfantu Gheorghe. Primii ani dupa terminarea studiilor si i-a dedicat invatamantului, apoi, datorita situatiilor, s-a mutat impreuna cu familia in Constanta. Azi este o femeie de succes, administrand una dntre cele mai interesante firme de management si consultanta in vanzari.

Fiind fiica de “hahol” si-a dorit mereu ca toata lumea sa stie asta, astfel ca impreuna cu cu sotul ei si sustinand-ul mereu pe acesta in toate intreprinderile lui au inceput sa faca cercetari despre etnia, istoria, traditiile, obiceiurile, portul si cultura din care provin, infiintand in urma cu ceva vreme “Suvenir Ucrainean de Sfantu Gheorghe”, o joaca care s-a transformat incet intr-o “afacere” on-line, unde sunt descrise multe din pasiunile ucrainenilor din Dobrogea si de unde cei interesati isi pot achizitiona suveniruri.

Aniela Acsente

Astazi poseda o impresionanta colectie de tinute originale vechi si foarte vechi ucrainene si confectioneaza pentru cei interesati coronite de flori si papusi tipic ucrainene.

Aniela-Acsente

 

Familia Acsente

S-a format in anul 1996, iar in anul 1997 s-a nascut unicul lor copil, Diana Maria, copil care azi urmeaza cursurile Facultatii de Geografie a Turismului, este ghid local si, cumva, calca pe urmele parintilor ei ajutandu-i la promovarea etniei si a zonei si ducand mai departe traditiile.

Diana Maria

 

Misiunea noastra

este sa facem cunoscuta tuturor istoria, cultura, traditiile si obiceiurile etniei noastre, sa ajutam oamenii sa inteleaga si sa iubeasca locurile din care provenim si sa facem un turism autentic bazat pe valorile noastre.
In curand casa noastra din Sfantu Gheorghe va fi pregatita intr-un mod tipic traditional ucrainean sa va primeasca acolo, unde sa gustati cate putin din cultura, traditiile si mostenirea noastra genetica.