Traditii
Istoria coronitei ucrainene – frumusete si traditie
Impletite din ierburi aromate si flori delicate, decorate cu panglici colorate si înzestrate cu continut magic, coroana ucraineana este unul dintre cele mai vechi simboluri care sta la baza identitatii nationale a ucrainenilor.
Cantata, povestita si învaluita în legende, coroanita ucraineana are o istorie lunga de secole. Pentru prima data despre coroana se mentioneaza în timpul culturii sumeriene – secolele XII-III. ICh
Descendentii sumerienilor, reprezentanti ai culturii ceramicii dantelate, au lasat multe simboluri, inclusiv semnul mitic al zeitei Inanna – Ishtar, care se compune dintr-o coroana – cu panglici tesute, precum si o stea cu sase colturi în centru-simbolul perfectiunii.
Interesant este faptul ca acelasi semn este ilustrat pe sarcofagul lui Yaroslav cel lntelept din Catedrala Sfanta Sofia Kiev (secolul al XII-lea). Cercetatorii cred ca aceasta coroana ucraineana este un semn simplificat al Innei, ca si cum dorintele unui cer linistit si clar deasupra capului purtatorului sau sunt pastrate iar forte si suferinte rele nu-l pot atinge.
În epoca antichitatii, coroana era considerata un simbol al fericirii și talentului. Ea a încoronat castigatorii si a fost decorata cu obiecte sacre dar a fost si un simbol al durerii. Se considera ca cea mai importanta parte a corpului uman si usor de afectat era capul, asa ca au creat coronite de flori aparatoare care ii fereau de deochi si farmece. Nu e de mirare ca in vechile imagini, zeitele purtau diadema de flori, ierburi, plante si ramuri.
Alegerea florilor pentru o coroana
Pentru coronita se alegeau flori cu atentie si nu trebuia sa depaseasca mai mult de 12 culori apoi era impletita dupa marimea capului. Purtata de fete, aceasta le exprima trairile, sentimentele si evenimentele din viata lor.
Iata si simbolurile traditionale impletite in coroane:
- mac – floarea visului, un simbol al fertilitatii, frumusetii si tineretii;
- floarea de visin si mar – iubirea si grija materna;
- musetel – un simbol al sensibilitatii, loialitatii si iubirii;
- floarea soarelui – un simbol al credintei si fidelitatii;
- menta – protejarea copilului si a sanatatii acestuia;
- albăstrea – un simbol al omeniei
- trandafir, nalba și bujor – simbolurile credintei, sperantei, iubirii;
- maghiranul – un simbol al iubirii materne;
- kalina – frumusete feciorelnica;
- crin – puritate, virginitate;
- florile nemuritoare – un simbol al sanatatii, vindecatoarea ranilor;
- hamei – flexibilitate si ratiune;
- clopotelul – un simbol al recunostintei;
In coronita se mai impleteau frunze de pelin, acesta ii dadea o putere magica, trifoiul loialitate iar frunzele de stejar curaj si putere dar cel mai puternic talisman ramane brebenocul (merisorul) care simbolizeaza nemurirea sufletului uman.
Fetele impleteau coronitele primavara si toamna fara sa fie privite de baietii, sopteau incantatii pentru ursit si le purtau mandre pana cand acestea se uscau. Ulterior florile proaspete au fost inlocuite de cele artificiale sau cerate. Maicutele din manastiri lucrau coronitele din flori cerate apoi le vindeau la targuri in special pentru mirese, iar in anumite zone ale tarii, ierburile au fost inlocuite cu pene.